Derfor skal du aldri la hunden din være igjen i bilen når det er varmt ute

Selv hundeeiere med de beste intensjoner kan utsette sin firbente bestevenn for livsfare når de lar hunden være igjen i bilen på varme dager. En parkert bil kan nemlig bli oppvarmet på lik linje som stekeovnen din hjemme. Vi ønsker å avkrefte noen påstander om temaet, og har listet opp fire misforståelser om hund i bil.

Du har kanskje tenkt på noen av disse påstandene selv?

  • Det er kun farlig å forlate hunden i bilen på en varm dag.
  • Hvis jeg parkerer i skyggen, vil bilen holde seg avkjølt.
  • Hvis jeg lar vinduet stå åpent, vil bilen holde seg avkjølt.
  • Hvis jeg bare skal en rask tur innom butikken vil ikke bilen rekke å bli varm.

Alle disse påstandene er direkte feil, og her forteller vi deg hvorfor:

På en dag med 24 varmegrader ute, kan innsiden av en bil overstige 34 varmegrader på bare ti minutter. Å ha vinduet noen centimeter på gløtt, eller det å parkere bilen i skyggen betyr altså ikke at temperaturen i bilen holdes lav. Hunder svetter via potene sine, og de peser ofte for å kjøle seg ned. Dette fører til at hunden raskt kan oppnå en farlig høy kroppstemperatur. Et heteslag kan på kort tid føre til alvorlig hjerneskade, og hunden kan faktisk dø av heteslag på bare 15 minutter.

En viktig huskeregel er at du aldri skal forlate hunden din i bilen. Selv ikke i noen få minutter på en relativt kjølig dag. Hvis vi fremdeles ikke har klart å overbevise deg, prøv selv å sitte i en varm bil, med en tykk pelskåpe på. Det blir fort veldig, veldig varmt.

Lurer du på hva du bør gjøre hvis du ser en hund sitte innesperret i en varm bil?

Hvis hunden viser tegn på et heteslag bør du ringe 112 med en gang. Et heteslag kan kjennetegnes av ekstrem pesing og sikling, at hunden har kollapset eller kaster opp, eller at hunden virker medtatt og sløv.

Hvis politiet ikke kan komme raskt nok og du tror hundens liv er i fare, kan løsningen være å knuse et vindu. Før du gjør dette bør du ta et bilde av situasjonen, deretter se om du finner et vitne som kan forsvare handlingen din. La politiet få vite hva du er i ferd med å gjøre slik at du unngår å bli anmeldt for hærverk.

Når hunden har blitt sluppet ut av bilen, ta den inn i skyggen eller et annet kjølig sted. Aldri bruk isvann for å kjøle hunden ned, da den kan gå inn i en sjokktilstand. Du kan heller kjøle ned hunden ved å ta våte håndklær på hundens lyske, mage, bryst og poter. La gjerne hunden drikke små mengder vann. Når hundens pust blir mer normal igjen, ta den med til en veterinær og forklar hendelsen slik at den kan få en skikkelig undersøkelse for å kontrollere at alt er som det skal være.

Del gjerne denne artikkelen så vi får spredt det viktige budskapet, vi har ingen hunder å miste!

Kilde: Medicanimal